Lifestyle

«Μουσικά Σταυροδρόμια της Ανατολής» – Μια αλλιώτικη μουσική παράσταση με τους Κ. Μακεδόνα- Χ.Γιαζιτζιάν – Ρ. Μπαράκ στο Παλλάς

«Μουσικά Σταυροδρόμια της Ανατολής» – Μια αλλιώτικη μουσική παράσταση με τους Κ. Μακεδόνα- Χ.Γιαζιτζιάν – Ρ. Μπαράκ στο Παλλάς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017, 18:11

«Μουσικά Σταυροδρόμια της Ανατολής» - Μια αλλιώτικη μουσική παράσταση με τους Κ. Μακεδόνα- Χ.Γιαζιτζιάν - Ρ. Μπαράκ στο Παλλάς

Μια Ιδιαίτερη μουσική παράσταση θα δει το Αθηναϊκό κοινό στο Παλλάς με τον Κώστα Μακεδόνα να γεφυρώνει με τη φωνή του μουσικές του κόσμου σε μια σύμπραξη με καλλιτέχνες από τη Μέση Ανατολή τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017.
Μουσική από τον Λίβανο, την Αρμενία τη Σύρια, και την Παλαιστίνη και τη Σμύρνη, μουσική της Ανατολής θα συναντηθεί με αγαπημένα ελληνικά τραγούδια σύγχρονων ελλήνων σύνθετων Τσιτσάνη, Καλδάρα, Θεοδωράκη Ξαρχάκου Κραουνάκη και Παραδοσιακά, με Ανατολικές επιρροές.
«Τα Τραγούδια της Ανατολής», είναι ένα θέμα που αγαπούν πολύ οι Έλληνες. Παρότι το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς τη Δύση και την Ευρώπη δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη γονιδιακή, ιστορική και πολιτισμική σχέση μας με την Ανατολή, η οποία έχει την βάση της στον Χριστιανισμό της Ανατολικής Εκκλησιάς. Η «έλξη των φθόγγων» στο «Μέλος» της Ανατολικής Εκκλησιάς είναι πανταχού παρούσα και περισσότερο υπόθεση της φωνητικής ευελιξίας του ψάλτη παρά της συνθετικής έμπνευσης του μουσουργού, όπως συμβαίνει στην Δύση.

Από το Βυζαντινό Μέλος της Ανατολικής Εκκλησιάς, γεννήθηκε μια ολόκληρη μουσική παράδοση,που συνδέθηκε με το μοιρολόι, αναμείχτηκε με τον αμανέ και ταξιδέψε στην χώρα μας επηρεάζοντας σημαντικά την συνθετική δημιουργία.
Μια σειρά αγαπημένων τραγουδιών με ανατολικό ιδίωμα, ελληνικά παραδοσιακά και σύγχρονα εναλλασσόμενα με Σμυρναίικα και τραγούδια με αραβόφωνους στίχους θα εκπλήξουν το κοινό με την ανάδειξη της μουσικής συγγενείας.

Ο ethnic τραγουδιστής συνθέτης και ουτίστας Αρμένικης καταγωγής γεννημένος στη Συρία, Χάιγκ Γιαζιτζιάν, θα μας ταξιδέψει μακριά με την αισθαντική φωνή του και είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών της βραδιάς.
Ντουέτα του Κώστα Μακεδόνα και του Χάιγκ Γιαζιτζιάν σε γνώριμες μελωδίες σε ελληνικά και Αραβικά θα είναι η έκπληξη της βραδιάς.
Επί σκηνής ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων, ούτι, νέι, κανονάκι, νταρμπούκα, ανατολική ντάμπλα, ποντιακή λίρα και σάζι θα συναντηθούν με το μπουζούκι και το πιάνο.
Τραγούδια όπως «Σαν τον Μετανάστη» του Zulfi Livaneli σε στίχους Λευτέρη Παπαδοπούλου, «Να ‘μαν πουλί» Παραδοσιακό της Μεσογείου, «Στην Ανατολή», « Μια Φυλακή», «Σαββατόβραδο» του Μίκη Θεοδωράκη, «Στου δρόμους της Ανατολής» του Σταμάτη Κραουνάκη, «Μάνα μου Ελλάς» Σταύρος Ξαρχάκος, «Ο Μανώλης» Σμυρναίικο, «Εγώ είμαι προσφυγάκι», «Από Ξένο Τόπο», Παραδοσιακό Νέας Ιωνίας- Σμύρνης, «Bingeol-Ξενιτιά» Παραδοσιακό Αρμενίας στίχοι Λίνας Νικολακόπουλου, « Ένα τραγούδι από το Αλγέρι» του Αποστόλου Καλδάρα, είναι μερικά από αυτά που θα ακούσουμε στο Παλλάς.
Ξεχωριστή παρουσία ο προσκεκλημένος για τη βραδιά, ο διεθνούς φήμης από τον Λίβανο, βιρτουόζος της νταρμπούκα darbuka –(τάμπλα Μέσης Ανατολής) και συνθέτης Rony Barrak.

Ένας καλλιτέχνης που μεσουρανεί στη Μέση Ανατολή και έχει μαγέψει τα θέατρα του κόσμου, με εμφανίσεις σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο, Γερμάνια την τελευταία εικοσαετία, δίνοντας νέα δυναμική πνοή στην νταρμπούκα και εντάσσοντας την ακόμα και σε συμφωνικές Ορχήστρες ως σολίστ με δικές του συνθέσεις.
Ενδιαφέρουσες στιγμές της βραδιάς ο μουσικός διάλογος Rony Barrak και Μακεδόνα, Rony Barrak και Haig Yazdjian καθώς και η σύμπραξη των τριών.

Aξίζει να δει κάνεις την τέχνη του Rony Barrak, ο οποίος συνδυάζοντας ανατολικές και δυτικές επιρροές φτάνει σε μοναδικά μουσικά ακούσματα. Ο Rony είναι ένας ευέλικτος κρουστός , συνθέτης πιανίστας και ενορχηστρωτής ο οποίος θα κάνει σόλα αλλά θα συμπράξει και σε ελληνικά τραγούδια. Θα βρίσκεται στην Ελλάδα αρκετές μέρες πριν τη συναυλία για να κάνει πρόβες και να εντάξει στο ρεπερτόριο του και ελληνικά τραγούδια αλλά και να ενσωματωθεί στη μουσική παράσταση δίνονται τη δική του ξεχωριστή καλλιτεχνική σφραγίδα.
Πάνω σε αυτό το μουσικό μωσαϊκό καλείται ο Κώστας Μακεδόνας να γεφυρώσει με τη φωνή του τραγούδια της Ανατολικής Μεσογείου-τραγούδια του κόσμου.
Μια πολλά υποσχόμενη μουσική παράσταση.

Ο Κώστας Μακεδόνας που θεωρείται από τις σημαντικότερες φωνές της γενιάς του, και ξεχωρίζει για το εύρος της φωνής άλλα και το ιδίωμα και την χρειά που μπορεί να αποδώσει τα απαιτητικά τραγούδια από τον αμανέ μέχρι τον επικό Μίκη Θεοδωράκη της «Δραπετσώνας» είναι ο ιδανικός ερμηνευτής για το εγχείρημα – της μετάβασης από τη μουσική της Μέσης Ανατολής της Μικρας Ασίας στα μεγάλα ελληνικά τραγούδια σύγχρονων συνθετών ( ρεμπέτικα- χασάπικα) που έχουν σαφώς επιρροή από την ανατολή.
Η ενορχήστρωση, η μουσική επιμέλεια καθώς και ο σχεδιασμός της παράστασης ανήκουν στην Τατιάνα Παπαγεωργίου τη γνωστή πιανίστα και μουσικολόγο, η οποία διακρίνεται για τη συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη. « ….και αυτό το μουσικό ιδίωμα έχει προσεγγίσει ο μέγας δημιουργός οι κύκλοι τραγουδιών των οποίων αποσπάσματα θα παρουσιάσουμε όπως «Στην Ανατολή», «Διόνυσος», «Πικροσάββατα» δείχνουν περίτρανα την έμπνευση για μνημειώδη τραγούδια του συνθέτη, « Δραπετσώνα» και άλλα που έχουν ερμηνεύσει οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης αλλά και Δημήτρης Μητροπάνος, τα οποία θα ακουστούν από τη φωνή του Κώστα Μακεδόνα.
Guest Star, η Κατερίνα Πολέμη , η γνωστή συνθέτις, τραγουδίστρια αλλά και μουσικός σε εμφάνιση έκπληξη θα ερμηνεύσει τραγούδια όπως «Μια νύχτα στο Μαρόκο» και παραδοσιακά της Σμύρνης. Η Κατερίνα Πολέμη θα συνομιλήσει μουσικά επί σκηνής και με τον Χάικ Γιατζισιάν και με τον Ρόνυ Μπαράκ.
Μια πανδαισία μουσικών και χρωμάτων μια πολύ δουλεμένη μουσική παράσταση αξιώσεων με 25 συντελεστές Ορχήστρα Παραδοσιακών και Συγχρόνων Οργάνων.
Προπώληση ticket 365 , τηλ 211-100365 & στα Ταμεία του παλλάς Βουκουρεστίου 1 . Τιμές εισιτηρίων 15,20.30,45, 60 ευρώ.
Ακούστε το τρέιλερ:

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017, 18:11

Read more

Mousikos Anemos

28 Φεβρουαρίου, 2017

No Comments

Comments are closed.